MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Ile buraków potrzeba by wyprodukować kilogram cukru? Za nami dzień otwarty w Cukrowni Świdnica (ZDJĘCIA)

Użyczone
W sobotę, 5 października, cukrownię w Świdnicy odwiedziło prawie 200 osób z Pszenna, Świdnicy i okolic. Goście, korzystając z dnia otwartego, mieli okazję zwiedzić zarówno Muzeum Cukrownictwa – gdzie poznali niezwykłą historię prawie 180 - letniej cukrowni – jak i wejść na teren fabryki.

Wyposażeni w kaski i odblaskowe kamizelki mogli przyjrzeć się z bliska poszczególnym etapom produkcji cukru, od transportu buraków, przez krojenie i pracę laboratorium, stanowiska nadzoru, aż po strefę pakowania i magazyn gotowego produktu.

Doświadczeni przewodnicy na co dzień pracujący w Cukrowni Świdnica - Mirosław Madej oraz Tomasz Dyba, cierpliwie odpowiadali na wszystkie pytania dzieci i dorosłych. Na najmłodszych czekały dodatkowe atrakcje – warsztaty robienia cukierków, a także pokazy naukowe, na których dowiadywały się m.in. jak zobaczyć dwutlenek węgla, albo co stanie się z kwiatem zanurzoną w temperaturze - 200 stopni Celsjusza.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zalane Gniezno 2 - 20.05.2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na swidnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto