Wyposażeni w kaski i odblaskowe kamizelki mogli przyjrzeć się z bliska poszczególnym etapom produkcji cukru, od transportu buraków, przez krojenie i pracę laboratorium, stanowiska nadzoru, aż po strefę pakowania i magazyn gotowego produktu.
Doświadczeni przewodnicy na co dzień pracujący w Cukrowni Świdnica - Mirosław Madej oraz Tomasz Dyba, cierpliwie odpowiadali na wszystkie pytania dzieci i dorosłych. Na najmłodszych czekały dodatkowe atrakcje – warsztaty robienia cukierków, a także pokazy naukowe, na których dowiadywały się m.in. jak zobaczyć dwutlenek węgla, albo co stanie się z kwiatem zanurzoną w temperaturze - 200 stopni Celsjusza.
Zalane Gniezno 2 - 20.05.2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?