MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gmina Świdnica: Zdrowy chleb i książki kucharskie

Redakcja
Przez 5 miesięcy realizowali projekt DRED – Dieta Ruch Eko Duch. Odbyli szereg spotkań poświęconych zdrowemu żywieniu, zebrali kilkaset ton makulatury i surowców wtórnych rozdając w zamian 200 sadzonek kwiatów i prawie 100 kg warzyw i owoców. Na zakończenie dziękowali zdrowym i pysznym chlebem upieczonym, wg własnych receptur, które gromadzili w opracowanych przez siebie książkach kucharskich.

Mowa o Nieformalnej Grupa Młodzieży z Grodziszcza i Stowarzyszeniu Sztafeta Pokoleń z Grodziszcza realizującej program grantowy - Masz pomysł? Podziel się Posiłkiem! firma Danone finansuje projekty, które powstają w konkretnym środowisku lokalnym, dzięki czemu lepiej odpowiadają  jego potrzebom i są skuteczne.

Dotacja dla naszego przedsięwzięcia była przysłowiową wędką. Dzięki licznym akcjom z zakresu zdrowego żywienia, najmłodsi uczestnicy projektu samodzielnie opracowali ulotkę informacyjną pt. 10 zasad zdrowego żywienia i witaminy. Nasz projekt realizowaliśmy od 1 czerwca do 25 października br. W tym czasie odbyliśmy liczne wycieczki m.in. do Kudowy Zdroju, Chaty nad Sztolnią, Aquaparku czy Multikina. Najwięcej radości uczestnikom projektu dostarczyły warsztaty pieczenia chleba, które odbyły się podczas wycieczki „Szlakiem ginących zawodów” w Kudowie Zdroju. Dzieci samodzielnie mieliły ziarna zbóż na mąkę, by następnie upiec chleb. W swoich działaniach pamiętaliśmy także o środowisku. Podczas festynu ekologicznego zebraliśmy ponad 100 puszek,, 300 kg makulatury, 120 butelek typu PET oraz 200 zużytych baterii. W zamian za zebrane surowce wtórne rozdaliśmy 200 sadzonek kwiatów, 60 kg jabłek, 30 kg marchwi oraz pyszne soki – mówią zgodnie koordynatorzy projektu: Justyna Sara-Hryncyszyn, Marta Ciućka, Joanna Szmigielska i Justyna Czerkawska.

Uroczyste podsumowanie projektu odbyło się na świetlicy w Grodziszczu. Pomysłodawcy zwycięskiego projektu jak i sami jego uczestnicy, 25 października przedstawili efekty swojej pracy. Mieli się czym pochwalić, bowiem pomysłów podczas realizacji DRED-a im nie brakowało. Przedstawienie ekologiczne w wykonaniu dzieci ze świetlicy środowiskowej w Grodziszczu, pod czujnym okiem p. Aliny Król, liczne książki kucharskie z przepisami potraw, które powstawały podczas całego projektu, umiejętności nakrywania do stołu i kultura spożywania posiłków - to jedne z tych działań, którymi uczestnicy chwalili się przed swoimi rodzicami, dziadkami i zaproszonymi gośćmi. Na zakończenie kolacji dzieci dziękowały sponsorom oraz przybyłym gościom przekazując zdrowe chlebki, jak przystało na tytuł projektu Dieta Ruch Eko Duch.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na swidnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto