Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews!

Materiał informacyjny Restaurant Week

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie. W niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Piwnica Świdnicka

Najstarsza reprezentacyjna gospoda miejska świata, która rozpoczęła swoją kulinarną przygodę w XIII. Laureaci tytułu “Najpopularniejsza Restauracja w Polsce” w jesiennej edycji Restaurant Weeka tym razem na Festiwalu podadzą na przystawkę kluskę śląską z gruszowym puree i orzechami, oraz rakowy krem z grillowanym rakiem i wędzoną kwaśną śmietaną. Danie główne mięsne to kurczak baby z farszem z jabłek z sadu Pana Bogdana, puree z rabarbaru i musem z botwiny, w wersji wegetariańskiej spróbujesz steka z młodej kapusty, puree ziemniaczanego, sojowej omasty i pudru z koperku. Deser na finał kulinarnego doświadczenia to mono porcja z biszkoptem czekoladowym, musem waniliowym, maliną, pistacją oraz zamszem z białej czekolady. Nie ma co czekać - rezerwuj na stronie!

FARM Spot

Pod nasypem kolejowym przy ulicy Bogusławskiego we Wrocławiu działa restauracja FARM Spot, stworzona przez osoby związane z słynną we Wrocławiu pizzerią F.A.M. Miejsce spodoba się zwłaszcza miłośnikom mięsa, bo właśnie ono w tamtejszej kuchni gra główną rolę. W popisowym menu na wiosnę do wyboru wersja A: gravlax z łososia, ajo blanco, piklowane winogrowa, orzechy laskowe, na danie główne duxelle z marynowanych grzybów, chips z topinamburu i portobello. W menu B: tatar z serca wołowego z maślanym tostem, majonezem i parmezanem, salsiccia z bakłażanem, ośmiornicą, straciatellą i pangratto. Na zwieńczenie uczty sernik z topinamburu, czekolady, słonecznika i owoców. Tego menu nie możesz przegapić- rezerwuj!

Papi Chulo Cantina Mexicana

Najbardziej autentyczna meksykańska cantina po tej stronie Odry, o którą dba Chef kuchni Alfredo przekazując rodzinne przepisy i dbając o smak. Jak sami ładnie mówią Z okazji Festiwalu Chef kuchni przygotował dwie wersje menu. Kluczem do autentyczności jest też dbałość o detal, stąd aranżacja wnętrza ręcznymi malowidłami inspirowanymi meksykańskim folklorem, oryginalną zastawą stołową i bogatą w florystyczne motywy ceramiką azulejos. Z okazji Festiwalu Chef Alfredo przygotował dwie, popisowe propozycje menu. Dla wegetarian: colado tlalpeno z bulionem warzywnym, adobo, kukurydza, cukinia, ziemniaki oraz ryż, na danie główne pszenna tortilla wypełniona serem feta, gotowanym bakłażanem, kukurydzą, pomidorami i cebulą, podawana z pilami. Na deser camote dulce, czyli słodki ziemniak pieczony na grillu z słodkim sosem i świeżą śmietaną. Mięsne menu to: tostada de atun, czyli tuńczyk gotowany w chilli z majonezem, podany na tostadzie z guacamole i kolendrą, oraz sałatką z cebuli i kolendry, na danie główne hurache de costilla- żeberka wołowe w salsie verde, podane na placku z niebieskiej kukurydzy posmarowanej pastą z fasoli, przykryte sałatką z kaktusa i rzodkiewki. Słodki finał to tres leches- biszkopt nasączony 3 różnymi mlekami z dodatkiem mezcalu, kremem kokosowym z karmelizowanymi migdałami i świeżymi truskawkami. Miłośnicy meksykańskiej kultury i kuchni- koniecznie zapiszcie ten adres!

Lwia Brama²

Lwia Brama² to jedyna restauracja znajdująca się w najstarszej części Wrocławia, Ostrowie Tumskim. Niegdyś była to wyspa podlegająca władzy kościelnej, dziś jest wizytówką Wrocławia, popularną wśród turystów, spacerowiczów i zakochanych. Festiwalowe menu to list miłosny skierowany do jednego z ważniejszych, poskich warzyw- marchewki. Na przystawkę marchewka nori z chałką, winegretem cytrynowym, roszponką, kruszonka i oliwą bazyliową, danie główne do wyboru: konfitowany kark, baba ziemniaczana, żel pomarańczowo-marchewkowy, mus dyniowy, karmelizowana marchew, oliwa pietruszkowa i zioła, alternatywa to żółte curry z kuskusem, żelem pomarańczowo-marchewkowym, musem dyniowym, kolendrą i chipsem z marchewką. Deser to marchewkowe ciasto na kremie pomarańczowym z czekoladą i pianką marchewkową.

Neobab 2.0

Bliskowschodnia restauracja przy ul. Mikołaja Reja 47 w Wrocławiu to miejsce w którym nie tylko zjesz kebab, z którego słynie restauracja! Na wiosenny Festiwal na przystawkę przygotowali bliskowschodni bestseller, czyli falafele z kremem paprykowym, majonezem limonkowym, rzodkiewką i kruszonką cebulową. Na danie główne do wyboru: aksamitny hummus z grillowaną cukinią, prażone grzyby, oliwa chilli, dukkah i mix świeżych ziół, dla mięsożerców szaszłyk jagnięcy z sezamowym labnej i salsą verde. Na deser baklava z havuc dilim, kremem daktylowo-kokosowym i pistacjami.

Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!

RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku,oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!

Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście - Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza - bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews! - Dolnośląskie Nasze Miasto

Wróć na swidnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto