Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czym faszerować hot dogi? Zobacz dodatki, jakie Amerykanie jedzą w Dzień Niepodległości. Oto wyjątkowe połączenia smaków

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W Stanach Zjednoczonych 4 lipca obchodzony jest Dzień Niepodległości. Na towarzyszących świętowaniu jarmarkach dużą popularnością cieszą się hot dogi.
W Stanach Zjednoczonych 4 lipca obchodzony jest Dzień Niepodległości. Na towarzyszących świętowaniu jarmarkach dużą popularnością cieszą się hot dogi. Andrzej Banas/PolskaPress/zdjęcie ilustracyjne
Amerykański Dzień Niepodległości przypada 4 lipca. To święto jest także określane jako Dzień Hot Doga. Na licznych festynach i w wesołych miasteczkach sprzedaje się różnorodne przysmaki. Jednak prym wiedzie hot dog, czyli parówka w podłużnej bułce. Przyjrzeliśmy się najpopularniejszym składnikom.

W skrócie

Dzień Hot Doga to świetna okazja do zrobienia domowych przekąsek. Nie trzeba mieć amerykańskich korzeni, aby zjeść przysmak w amerykańskim stylu. Zachęcamy, aby zrobić domową bułkę do hot dogów. Jej wierzch można posypać sezamem albo czarnuszką. Jeżeli chcecie dodać więcej koloru w cieście, to można połączyć mąkę z kurkumą lub część płynu zamienić np.: na sok marchewkowy. Zebraliśmy pomysły na faszerowanie domowych hot-dogów.

Nie tylko klasyczna parówka

Tradycyjnie hot dog nadziewany jest parówką wieprzową. Jednak z czasem zaczęto sięgać po parówki drobiowe np.: z mięsa indyka. Weganie chętnie sięgają po parówki na bazie boczniaka, grochu lub warzyw. Warto pamiętać, że hot dog ma korzenie niemieckie. Początkowo korzystano z kiełbasek o nazwie Wiener Würstchen, które w Polsce znamy pod nazwą frankfurterek.

Serowy hot dog

W food truckach wyspecjalizowanych w przyrządzaniu hot dogów można zjeść przekąskę nadziewaną startym serem, kiełbaską i sosem chili con carne. Pomidorowy sos z mięsem namoczy ciasto, więc bułka powinna być wcześniej zgrillowana. Chicago słynie z hot-doga, który faszerowany jest kiszoną papryką, ogórkami konserwowymi, posiekaną cebulą, plastrami pomidora oraz polską kiełbasą. Taki hot dog jest obficie polewany musztardą.

Hot dog po meksykańsku

Wpływy kulturowe sąsiadującego ze Stanami Zjednoczonymi Meksyku widać także w podawanych hot dogach. Bułka z parówką nadziewana jest świeżym guacamole, ostrą salsą, wyrazistym startym serem (sprawdza się cheddar), pokruszonymi nachosami kukurydzianymi i ozdobione świeżymi listkami kolendry. Śmiałkowie mogą dorzucić kilka plastrów ostrej papryczki np.: jalapeño. To propozycja dla miłośników ostrej kuchni.

Hot dog zamiast pizzy hawajskiej

Miłośnicy pizzy hawajskiej, czyli przyrządzanej z kawałkami świeżego lub konserwowego ananasa, mogą nabrać apetytu na podobnego hot doga. Fani eksperymentów kulinarnych będą zaskoczeni smakiem bułki z parówką, ananasem, podsmażonym na chrupiąco boczkiem i polanej sosem bbq. Zaręczamy, że to odważne zestawienie popularnych składników.

Czytaj także:

Surówka do hot doga

Przygotowując hot doga, warto pamiętać o zielonych dodatkach. Mogą być to marynowane warzywa, a także domowa sałatka coleslaw przyrządzana z białej kapusty. Pysznym dodatkiem będzie także surówka z kapusty pekińskiej albo z pora. Wybierzcie najbardziej kolorową i rozsmakujcie się w ich składnikach.

Mamy nadzieję, że te dania zainspirują was do zrobienia domowej przekąski na imprezę.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Czym faszerować hot dogi? Zobacz dodatki, jakie Amerykanie jedzą w Dzień Niepodległości. Oto wyjątkowe połączenia smaków - Strona Kuchni

Wróć na swidnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto