Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kasztany jadalne to mało w Polsce znany, a pyszny i zdrowy przysmak. Jak przyrządzić pieczone kasztany i jakie dania można z nich zrobić?

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Kasztany jadalne znajdują zastosowanie w wielu daniach, wytwarza się z nich na przykład mąkę, robi się też pasztety, dżem, a nawet napój przypominający kawę.
Kasztany jadalne znajdują zastosowanie w wielu daniach, wytwarza się z nich na przykład mąkę, robi się też pasztety, dżem, a nawet napój przypominający kawę. SMarina/ Getty Images
Kasztany jadalne są smakołykiem o wiele bardziej popularnym na południu Europy, niż w Polsce, ale i tutaj mają swoich zwolenników. Wiele osób zna je w formie pieczonej, lecz stanowią także składnik różnych pysznych dań. Co więcej, słyną ze swoich właściwości zdrowotnych. Sprawdź, jak zrobić pieczone kasztany samodzielnie w domu, a także co jeszcze można z nich przyrządzić.

Spis treści

Czy można jeść polskie kasztany? Jaki kasztan jest jadalny?

Niestety, kasztany, które widujemy podczas spacerów po polskich parkach i lasach, w większości nie są zdatne do jedzenia, a wręcz przeciwnie, przez zawartość saponinów w owocach kasztanowca, mogą być one nawet trujące. Na ich bazie można jednak zrobić prozdrowotną nalewkę. Kasztany jadalne to inna odmiana, czyli castanea sativa. W Polsce można spotkać ją na Pomorzu Zachodnim i na Dolnym Śląsku, rośnie także w południowej Europie, w Azji Mniejszej i na Kaukazie.

Czytaj też: Zamiast zielonej herbaty – soba cha. Pyszny i zdrowy napar bez kofeiny i glutenu. Herbatka gryczana wspiera walkę z żylakami i obrzękami

Zakup i przygotowanie kasztanów jadalnych do jedzenia

Ważny jest wybór odpowiednich owoców. Podczas zakupu należy zwrócić uwagę na to, czy nie mają uszkodzeń i czy powierzchnia jest gładka. Lepiej wziąć cięższe sztuki, ponieważ lekkie mogą być suche wewnątrz. Większą liczbę warto zamrozić, ponieważ po kilku dniach od zakupu kasztany już nie będą nadawały się do jedzenia.

Kasztanów jadalnych nie trzeba przed spożyciem w specjalny sposób przygotowywać. Można je jeść nawet na surowo, wystarczy je umyć, osuszyć i pozbawić skórki. Niezwykle popularne są także pieczone kasztany, gotowane, a także mocniej przetworzone, na przykład w formie pasztetu, zupy czy dżemu.

Sprawdź: Tradycyjny dżem z pigwy do chleba. Przepis na aromatyczne przetwory z pigwy do spiżarni. Ten przysmak wesprze odporność

Przepis na pieczone kasztany

Liczba porcji: 4.
Czas przygotowywania: około 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 gramów kasztanów jadalnych,
  • 3 litry wody,
  • 50 gramów masła (opcjonalnie).

Jak przygotować pieczone kasztany?

  1. Kasztany dokładnie umyj. Ponacinaj je od wypukłej strony na krzyż.
  2. Kasztany przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj około 20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  3. Odsącz kasztany z wody i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając nacięciem do góry. Włóż do piekarnika i piecz około 15 minut.
  4. Kasztany obieraj ze skórki, gdy są gorące. Można podawać z masłem.

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kasztany jadalne to mało w Polsce znany, a pyszny i zdrowy przysmak. Jak przyrządzić pieczone kasztany i jakie dania można z nich zrobić? - Strona Kuchni

Wróć na swidnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto