Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pszenno: Specjały siostry Anastazji

Redakcja
Cielęcina w kurkach czy chrzan wielkanocny z jajkiem – to tylko niektóre z propozycji kulinarnych Siostry Anastazji, o których osobiście opowiadała w Pszennie.

Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. Otrzymała wiele nagród, w tym Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich. A jest za co. Bowiem kulinarne pomysły Siostry Anastazji, które są inspiracją rodzinnych spotkań, wielu przyjęć okolicznościowych rozeszły się w nakładzie ponad 1,8 mln szt. egzemplarzy.

- Spotkanie było okazją, aby osobiście zapytać autorkę książek o jej kulinarne metody na udane potrawy oraz nabyć książki. Dla wielu osób poradniki siostry Anastazji to stały element wyposażenia kuchni! To wiedza, którą przekazuje się z ust do ust, z rąk do rąk. To jak przekazywanie cennej wiedzy, takiej bardzo przyziemnej, życiowej, która przyda się absolutnie każdemu – podkreślali z dumą organizatorzy spotkania.

Organizacja spotkania wcale nie była taka prosta. Rozmowy z Siostrą trwały od października ubiegłego roku. Zakończyły się sporym sukcesem, bowiem 13 marca świetlica w Pszennie gościła ponad 110 osób. Na zaproszenie Gminnej Biblioteki Publicznej w Pszennie, Rady Sołeckiej, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Klubu Seniora w Pszennie odpowiedzieli m.in. mieszkańcy Pszenna, Bystrzycy Górnej, Pankowa, Lutomi Dolnej oraz Grodziszcza.

A jaki jest sekret udanych potraw i przysmaków Siostry Anastazji? – Po prostu, tak jak przed każdą pracą, tak i przed gotowaniem oraz pieczeniem ważna jest modlitwa – mówiła z uśmiechem Siostra. Oczywiście równie ważne są także produkty i doświadczenie, które zdobywałam od starszych sióstr w Zgromadzeniu. Mąkę do ciasta zawsze należy starannie przesiewać – zdradzała sekrety swojej kuchni.

Jak przystało na eksperta w dziedzinie kulinarnych przysmaków, spotkanie nie mogło się obyć bez degustacji potraw. Tym razem to gospodarze z Pszenna poddali ocenie Siostry Anastazji swoje zdolności i wypieki. Można się tylko domyślać, że wszystkim smakowało, bowiem przysmaki, które przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Pszennie bardzo szybko zniknęły ze stołów. Spotkanie odbyło się przy kawie, herbacie oraz domowym cieście upieczonym przez członków Klubu Seniora w Pszennie, a Zespół Śpiewaczy „ A to heca” umilił czas swoimi piosenkami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie przyjechał do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na swidnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto