5 z 6
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Spożywanie maku w ciąży nie jest całkowicie zabronione,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/df/28/638f436394173_o_large.jpg)
fot. teresaterra/123RF
Jakich potraw na Wigilię i Boże Narodzenie powinna unikać kobieta w ciąży? Te świąteczne potrawy nie są zalecane kobietom ciężarnym
Makowiec
Spożywanie maku w ciąży nie jest całkowicie zabronione, jednak należy pamiętać, że nasiona zawierają śladowe ilości alkaloidów o działaniu narkotycznym, co może wpływać na zwiększenie uczucia senności.
Makowiec jest ciastem ciężkostrawnym oraz bardzo kalorycznym. Z tego względu kobiety ciężarne nie powinny zbyt często go spożywać. Duża ilość ciasta, spożyta szczególnie w obecności innych ciężkostrawnych potraw, może wywołać nudności, wymioty, wzdęcia brzucha oraz powodować zaparcia. Dobrym rozwiązaniem dla kobiet ciężarnych będzie zamiana makowca na garść bakalii.