Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Początki państwa Polskiego...
fot. Jan Matejko, Zaprowadzenie chrześcijaństwa, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Początki państwa Polskiego

W X wieku na stołach królowały zboża, kasze, groch oraz mięso dzikich i hodowlanych zwierząt. Jedzono tłusto, słono, całość zaś zapijano piwem i miodem pitnym. 966 rok wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa sprowadził do Polski tradycję jedzenia ryb, białe pieczywo, oliwę i wino.

Dziesięciowieczny podróżnik Ibrahim ibn Jakub pisał o Polsce:

[...] ona obfituje w zboże i mięso i miód i ryby.

Zobacz również

Czerwona Arka Gdynia w Bielsku-Białej

Czerwona Arka Gdynia w Bielsku-Białej

Żydowskie muzeum na kółkach znów będzie w Starachowicach

Żydowskie muzeum na kółkach znów będzie w Starachowicach

Polecamy

W sobotę msza święta w intencji łęczycan pomordowanych i poległych w czasie wojny

W sobotę msza święta w intencji łęczycan pomordowanych i poległych w czasie wojny

Nietypowe zdarzenie w powiecie żywieckim. Kierowca zaparkował na cudzym ganku

Nietypowe zdarzenie w powiecie żywieckim. Kierowca zaparkował na cudzym ganku

100 lat skończyła Zofia Marszałek z Dziadkowic pod Szadkiem ZDJĘCIA

100 lat skończyła Zofia Marszałek z Dziadkowic pod Szadkiem ZDJĘCIA