Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Biesiady u Chrobrego...
fot. Jan Matejko, Koronacja pierwszego króla Polski, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Biesiady u Chrobrego

Biesiady zwykle związane były ze świętami, uroczystościami rodzinnymi lub przyjmowaniem darzonych szacunkiem gości. Najwcześniejszym przykładem tego typu opisanej uczty było przyjęcie wydane podczas Zjazdu Gnieźnieńskiego, które wywarło wrażenie na cesarzu Ottonie III. Gall Anonim opisywał:

Przygotował [Bolesław Chrobry] na przybycie cesarza przedziwne cuda (…) urządzając podczas trzech dni (…) prawdziwe królewskie i cesarskie biesiady.

Same potrawy zapewne nie różniły się znacząco od tych serwowanych na stołach Mieszka I. Wiadomo, że codziennie na stołach królewskich Chrobrego gościły mięsiwa, ryby i ptactwo.

Zobacz również

Dobre wiadomości dla kierowców w sprawie budowy S6. Sprawdź terminy oddania do ruchu

Dobre wiadomości dla kierowców w sprawie budowy S6. Sprawdź terminy oddania do ruchu

"Transplantacja to życie 2024". Wyjątkowy bieg w Lesznie

"Transplantacja to życie 2024". Wyjątkowy bieg w Lesznie

Polecamy

Są wstępne wyniki sekcji zwłok po śmierci 11-latki w Andrychowie

Są wstępne wyniki sekcji zwłok po śmierci 11-latki w Andrychowie

Kolejki NFZ: dentysta dziecięcy w Kłodzku

Kolejki NFZ: dentysta dziecięcy w Kłodzku

Budowa Ośrodka Ruczaj blisko półmetka. Dębniki zyskają nowy dom kultury

Budowa Ośrodka Ruczaj blisko półmetka. Dębniki zyskają nowy dom kultury