Nasza Loteria

Grill bez mięsa? W sezonie nie tylko kiełbasa! Warzywa i sery posmakują każdemu. Zobacz, co wrzucić na ruszt w trakcie długiego weekendu

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Wyższe temperatury sprawiają, że wielu z nas chętniej przebywa na świeżym powietrzu. Słoneczne weekendy to okazja do wspólnego grillowania z bliskimi.
Wyższe temperatury sprawiają, że wielu z nas chętniej przebywa na świeżym powietrzu. Słoneczne weekendy to okazja do wspólnego grillowania z bliskimi. pixabay.com/vargazs
Grill bez grama mięsa? To możliwe! Nie każdy jest fanem pachnących dymem kiełbas i karkówek, świetną alternatywą są wegańskie i wegetariańskie produkty, które dobrze zarumienione umilą niejeden weekend. Szaszłyki warzywne, pieczone sery albo grzanki – to tylko część pomysłów na grilla. Co więcej, mogą je wykorzystać także mięsożercy.

Spis treści

Lato sprzyja grillowaniu. Co zamiast karkówki i kiełbasy?

Grill zazwyczaj kojarzy nam się z mnóstwem różnego rodzaju mięsa na ruszcie. Okazuje się, że nie tylko kiełbaski, steki, ryby lub karkówki można wrzucić na ogień. Warzywa, produkty zbożowe lub nabiał po obróbce mogą być równie pyszne i sycić nasze żołądki.

Warzywa z grilla nie tylko dla wegetarian i wegan

Pogoda raczy nas ciepłem i słońcem, a co za tym idzie, coraz chętniej siadamy w ogrodzie lub organizujemy rodzinnego grilla na działce. Na naszym ruszcie nie musi gościć monotonia. O ile smakosze mięsa postawią na porządnie przypieczone kiełbaski, o tyle weganie lub wegetarianie muszą posilić się innymi produktami. Co ważne, wszelkie bezmięsne dania mogą być dodatkiem do kiełbasy dla mięsożerców. Jedno nie wyklucza drugiego.

Co powinno znaleźć się na bezmięsnym grillu? O ile wegetarianie skuszą się na warzywa lub sery, o tyle weganie wybiorą tylko te produkty, które nie są pochodzenia odzwierzęcego. Co ciekawe, forma przyrządzania potraw bez mięsa jest dobra dla każdego. Niezależnie od upodobań da się znaleźć i wrzucić na ruszt smakołyki, które zaspokoją głód i pogodzą miłośników różnych diet.

Ciągnący się ser? Przydymione warzywa? A może chrupiący chlebek? Sprawdź nasze bezmięsne propozycje na wiosennego grilla!

Rozpocznij sezon grillowy

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

NaM - Podlaskie ligawki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na swidnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto