Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wiemy, gdzie zjesz najlepszego Pstraga Kłodzkiego. Smażony, grillowany, wędzony... na łonie natury. Nie wszędzie go podają

Dawid Sarysz
Dawid Sarysz
Gdzie wybrać się na pstrąga w powiecie kłodzkim? Najlepsze miejsca!

Trzy stawy, w których można obserwować życie ryb.

Czytaj dalej. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Gdzie wybrać się na pstrąga w powiecie kłodzkim? Najlepsze miejsca! Trzy stawy, w których można obserwować życie ryb. Czytaj dalej. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. FB/kletno.nadstawami
Jedną z najsmaczniejszych i zdrowych ryb górskich jest pstrąg. Znamy kilka gatunków tych ryb. Najbardziej popularnym pstrągiem w powiecie kłodzkim jest Pstrąg Kłodzki. Okazuje się jednak, że ma on zastrzeżoną nazwę i nie wszędzie na naszym terenie można go spróbować. Większość miejsc oferuje również możliwość samodzielnego złowienia. Nie wszystkie działają cały rok a sezon na pstrąga w wielu miejscach dobiega końca. Warto więc sprawdzić, gdzie można się wybrać i popróbować tego wyjątkowego przysmaku.

Pstrąg dostarcza pełnowartościowego białka, które dorównuje pod względem składu temu zawartemu w mięsie i jest od niego łatwiej przyswajalne (w 98 proc.), jednocześnie ma niewiele kalorii (pstrąg strumieniowy 97 kcal, tęczowy – 160 kcal), sporo fosforu, selenu, wapnia, magnezu, żelaza, potasu.

Pstrąg tęczowy jest gatunkiem najbardziej udomowionym przez człowieka i najczęściej hodowanym w celach konsumpcyjnych. W Polsce najwięcej hodowli pstrąga tęczowego znajduje się na Pomorzu. Pstrąg potokowy jest hodowany głównie w celu zarybiania rzek o charakterze górskim.

Gdzie wybrać się na pstrąga w powiecie kłodzkim? Najlepsze miejsca!
Gdzie wybrać się na pstrąga w powiecie kłodzkim? Najlepsze miejsca!

Czytaj dalej. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.Polska Press

Jakiego pstrąga wybrać?

Jak pokazuje praktyka hodowców, ważne aby pstrąg był w czystej, bieżącej niemal wodzie, a nie w stawie bez przepływu. Wtedy, kolokwialnie mówiąc, często czuć mułem co mocno smak zmienia.

Drugim ważnym aspektem hodowli jest pytanie czy pstrąg w danym miejscu jest hodowany od narybku, czy też sprowadzany (dorosłe osobniki) np. znad morza i trzymany na naszym terenie przez 2-3 miesiące. Sprzedawany jako nasz, z terenu kłodzkiego. Moim zdaniem to zwykłe oszustwo!

Panorama Kłodzka - Klodzko.naszemiasto.pl na Facebooku. Dołącz do nas!

Kolejnym elementem, może najważniejszym, jest to jak karmiony jest pstrąg. Jaka pasza? Czy taka, która powoduje szybki wzrost czy naturalna bez chemicznych dopalaczy?

Zobacz zdjęcia z najlepszych miejscówek na pstrąga w powiecie kłodzkim

Gdzie wybrać się na pstrąga w powiecie kłodzkim? Najlepsze miejsca!

Trzy stawy, w których można obserwować życie ryb.

Czytaj dalej. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Wiemy, gdzie zjesz najlepszego Pstraga Kłodzkiego. Smażony, ...

Dla wielu turystów równie ważna jest metoda przyrządzania: smażony tradycyjnie bez żadnych dodatków lub np. z masełkiem czosnkowym, pieczony, faszerowany, z ziołami, grillowany czy może wędzony. Tutaj rzecz gustu, ale próbowałem każdego rodzaju i przyznam, że warto w tej kulinarnej podróży popróbować różnych opcji smakowych. Niemniej, dla mnie osobiście, tradycyjny pstrąg smażony, z ewentualną kompozycją ziół, którymi się faszeruje pstrąga, no to cud, miód, niebo w gębie...

Istotna dla wielu osób jest otoczka samego miejsca, możliwość złowienia ryby, samodzielnego przyrządzenia, a to już nie wszędzie funkcjonuje tak samo. Dodatkowe atrakcje, np. dla dzieci, są także coraz częstszym magnesem na odwiedzjących. W tym względzie niektórzy hodowcy bardzo mocno się angażują, inwestując w dodatkowe atrakcje łowisk i smażalni pstrąga, a inni z kolei przede wszystkim stawiają na smak, tradycję, klimat i zadowolenie naszych kubków smakowych co równie, jeśli nie najbardziej się ceni, szczególnie wśród miłośników tej ryby, do których niewątpliwie należę (razem z małżonką).

Pstrąg jest dietetyczny, wartościowy i smaczny

190 kalorii w 100 gramach pstrąga czyni go dietetycznym (hamburger ma co najmniej 2x tyle). Łatwo przyswajalne białko, bogactwo kwasów omega-3, wielorakość minerałów (fosfor, selen, wapń, magnez, potas, żelazo, witaminy z grupy B) powoduje, że pstrąg jest niezwykle wartościową potrawą. Smak, zależny od hodowli i metody przyrządzenia, może ucieszyć nawet najbardziej wymagające gusta.

Gdzie wybrać się na pstrąga w powiecie kłodzkim? Najlepsze miejsca!
Gdzie wybrać się na pstrąga w powiecie kłodzkim? Najlepsze miejsca!

Czytaj dalej. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.Pixabay

Zapraszamy do naszej galerii miejsc pełnych pstrąga w powiecie kłodzkim. Kolejność jest przypadkowa, bo wszystkie mają to coś..., czyli pysznego pstrąga. Informacje pod poszczególnymi zdjęciami pochodzą z materiałów internetowych samych miejsc, które polecamy. Jeżeli jest pod którymś zdjęciem niewiele takich informacji lub ich nie ma wcale... to może warto, aby właściciele o to zadbali. Życzymy smacznego!

ZOBACZ TEŻ:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na klodzko.naszemiasto.pl Nasze Miasto