Jurorzy oceniali zasady bezpieczeństwa pracy, estetykę obejścia i otoczenia gospodarstwa lub firmy oraz ich innowacyjność i płynność finansową. Kandydaci startowali w dwóch kategoriach – rolnicy oraz firmy działające na terenie województwa w zakresie przetwórstwa lub świadczące usługi na rzecz rolnictwa.
Dar Vit jest producentem naturalnych wyrobów wędliniarskich. Zaczęło się ponad pięćdziesiąt lat temu we wsi Jagodnik pod Świdnicą, gdzie dziadek Dariusza Konarskiego wytwarzał naturalnie wędzone wędliny. W 2013 roku Pan Dariusz razem z tatą i ciocią podjął decyzję o rozpoczęciu produkcji na szerszą skalę. Z piętnastometrowego pomieszczenia, w którym wytwarzali produkty dla siebie i rodziny, przenieśli się do wydzierżawionego, nieczynnego zakładu przetwórczego. Po siedmiu latach, po raz kolejny właściciele stanęli przed problemem braku możliwości rozbudowy i dalszego rozwoju. Postanowili skorzystać z unijnego dofinansowania i w 2020 roku zbudowali w Marcinowicach rodzinny zakład o powierzchni około 800 m2, w którym pracuje 27 osób.
Dar-Vit ma w ofercie wyroby drobiowe, podroby, kiełbasy, szynki wędzonki (wędzone w piecach kominowych opalanych dębowym drewnem). Są produkowane bez konserwantów i sprzedawane wyłącznie na terenie Dolnego Śląska.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?