Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pożywne pierogi szlachcice na obiad. Poznaj tani przepis z boczkiem i ziemniakami. Oto regionalne danie z Mazowsza i Podlasia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Proste i tanie pierogi z ziemniakami i boczkiem znane są pod nazwą pierogów szlachciców. Prawdopodobnie przez użycie boczku, który kojarzony był z luksusem i bogactwem.
Proste i tanie pierogi z ziemniakami i boczkiem znane są pod nazwą pierogów szlachciców. Prawdopodobnie przez użycie boczku, który kojarzony był z luksusem i bogactwem. Magdalena Tomaszewska-Bolałek/informacje prasowe wydawnictwo Hanami
Kuchnia polska znana jest na całym świecie z pierogów. Jedną z odmian są pierogi szlachcice, które nadziewane są ziemniakami i boczkiem. Przepis pochodzi z darmowego e-booka „Tradycje kulinarne Polski” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Zobacz przysmak pochodzący z kuchni mazowieckiej i podlaskiej.

W skrócie

Magdalena Tomaszewska – Bolałek w książce „Tradycje kulinarne Polski” opisała historię polskiej kultury kulinarnej. W bezpłatnym e-booku można dowiedzieć się między innymi skąd w Polsce zamiłowanie do pierogów ruskich, których rodowód nie ma nic wspólnego z Rosją, a także poznać pochodzenie pierogów z kaszą gryczaną. Autorka zdradza, że początki gotowania pierogów związane są ze świętym Jackiem Odrowążem, dominikaninem żyjącym na przełomie XII i XIII wiek, który w trakcie działalności misyjnej rozsmakował się w pierogach z kaszą gryczaną i przepis rozpowszechnił w Polsce. Warto wiedzieć, że pieczone pierogi świętego Jacka są wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z województwa podkarpackiego. Dzięki uprzejmości wydawnictwa Hanami zdradzamy przepis na pierogi szlachcice idealne na rodzinny obiad.

Pierogi szlachcice – przepis z ziemniakami i boczkiem

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 225–250 ml wody,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Nadzienie do pierogów:

  • 2–3 duże cebule,
  • 200 g boczku,
  • 1200 g ziemniaków,
  • olej,
  • pieprz,
  • sól.

Jak zrobić pierogi szlachcice?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i boczek drobno kroimy, po czym przesmażamy na oleju.
  2. Ziemniaki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami (jak podczas przygotowania placków ziemniaczanych).
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziemniaki i mieszamy je z boczkiem i cebulą.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż staną się szkliste (nie będą już surowe). Farsz odstawiamy do przestudzenia.
  5. Wyrabiamy ciasto z mąki, wody, jajka i soli. Pod koniec dodajemy łyżkę oleju.
  6. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i przy użyciu szklanki wykrawamy okręgi.
  7. Na krążki nakładamy farsz, zalepiamy końcówki, dociskamy widelcem lub robimy falbanki.
  8. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy 3–4 minuty po tym, jak wypłyną.
  9. Podaje się je z okrasą z boczku i cebuli oraz kwaśną śmietaną. Wyśmienicie smakują odsmażane.

„Tradycje kulinarne Polski” dla fanów historii gotowania

Magdalena Tomaszewska-Bolałek napisała książkę pokazującą, że kuchnia polska to nie tylko przepisy na smaczne dania, ale też opowieść o zmieniających się czasach, modach, wpływach kulturowych i ludziach, którzy przywozili do Polski wcześniej nieznane składniki. Autorka pokazuje, że trzon kuchni polskiej jest zasadniczo niezmienny, ale uzupełniany jest o poznawane nowe produkty. Trudno sobie wyobrazić, że do XVIII wieku Polacy nie znali smaku ziemniaków oraz ich wszechstronnego zastosowania.

Źródło:
Bezpłatna książka w wersji elektronicznej „Tradycje kulinarne Polski”, Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Wydawnictwo Hanami – Bunkatura.pl

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pożywne pierogi szlachcice na obiad. Poznaj tani przepis z boczkiem i ziemniakami. Oto regionalne danie z Mazowsza i Podlasia - Strona Kuchni

Wróć na swidnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto