Wrocławski obiadek - knedle z truskawkami - składniki:
30 dag mąki, 3 dag masła,
1,5 szklanki wody, jajko, sól,
50 dag truskawek, masło
i tarta bułka, cukier puder, bita śmietana z cukrem
Wrocławski obiadek - knedle z truskawkami - przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, stopiony tłuszcz, szczyptę soli i wodę. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować, wycinać okrągłe placuszki, układać na środku po jednej truskawce. Zlepiać dokładnie brzegi, formując kulki. Knedle wrzucać partiami do osolonego wrzątku. Zamieszać, przykryć. Gdy się zagotują, odkryć i gotować jeszcze ok. 3 minut. Wybrać łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać masłem ze zrumienioną bułką tartą. Osobno podać cukier puder lub bitą śmietanę z cukrem.
Czekamy na Wasze przepisy: [email protected]
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?