- Chciałem zobaczyć, które się tu zaaklimatyzują i przeżyją naszą kapryśną pogodę. Tak silne około się zaledwie sześc odmian – opowiada.
Na razie pan Gut do plantacji dopłaca, ale jak mówi, odkrył swoja pasję i widzi w niej szansę na dalszy rozwój. W tym roku zamierza wyprodukować z winogron 700 litrów wina. Za 2-3 lata będzie w Makowicach zbierać 8 ton winorośli z hektara i produkować 30 tys. litrów wina rocznie.
- Wino wytwarzane z polskich winogron różni się smakiem od tych zagranicznych. Wielu uważa, że jest dużo smaczniejsze i w tym widzę największy swój atut – mówi pan Gut.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?