Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dietetyk Aleksandra Szczygielska radzi: Dieta podczas cukrzycy

Aleksandra Szczygielska
Cukrzyca jest choroba metaboliczna charakteryzująca się hiperglikemią - podwyższonym poziomem cukru we krwi.
Cukrzyca jest choroba metaboliczna charakteryzująca się hiperglikemią - podwyższonym poziomem cukru we krwi. Mikołaj Suchan
Dietetyk Aleksandra Szczygielska o diecie podczas cukrzycy

Dietetyk Aleksandra Szczygielska radzi - dieta podczas cukrzycy

Cukrzycę typu 2 daje się początkowo dobrze kontrolować za pomocą odpowiedniej diety i wysiłku fizycznego. Ponieważ ten typ cukrzycy wiąże się zwykle z nadwagą, utrata wagi zwiększa wrażliwość na insulinę. Wysiłek fizyczny działa podobnie, poza tym pomaga zapobiegać powikłaniom cukrzycy. Odpowiednia dieta zawierająca produkty o niskim indeksie glikemicznym, złożone węglowodany, zmniejszona ilość tłuszczów nasyconych, więcej rozpuszczalnego błonnika zmniejsza hiperglikemie poposiłkowe i pozwala zapobiegać powikłaniom.
W cukrzycy typu 1 ograniczenia dietetyczne nie są tak istotne, ponieważ koniecznością jest stosowanie insuliny. Wskazane jest unikanie produktów o bardzo wysokim indeksie glikemicznym oraz mogących przyspieszać rozwój powikłań (np.: miażdżyca). Wysiłek fizyczny pomaga zapobiegać im. Zakaz palenia tytoniu i picia alkoholu, które zwiększają prawdopodobieństwo powikłań cukrzycy.

Cukrzyca - rozpoznanie

Cukrzyca jest choroba metaboliczna charakteryzująca się hiperglikemią - podwyższonym poziomem cukru we krwi. Wynika to z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki. Przewlekła hiperglikemia powoduje uszkodzenia, zaburzenia czynności i niewydolność różnych narządów: oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.
Wyróżniamy m.in.:
CUKRZYCA TYPU 1 insulinozależną - polega na pierwotnym, niedostatecznym wydzielaniu insuliny.
CUKRZYCA TYPU 2 insulinoniezależną - jest najczęstszą postacią cukrzycy. Polega na zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę insulinoopornoscść. W cukrzycy typu 2, dochodzi do uszkodzenia komórek beta w wyspach trzustki i upośledzenia, a później zaprzestania wydzielania insuliny.
CUKRZYCA CIĘŻARNYCH - jest wynikiem zmian hormonalnych związanych z okresem ciąży.
Objawem cukrzycy jest podwyższenie stężenia glukozy we krwi.

Stan przedcukrzycowy: nieprawidłowa glikemia na czczo 100–125mg/dl - nieprawidłowa tolerancja glukozy w 2 godzinie testu doustnego obciążenia glukoz - glikemia 140–199mg/dl
Cukrzyca - Stężenie glukozy zmierzone o dowolnej porze doby przekracza 200mg/dl
Poziom glukozy na czczo przekracza 126 mg/dl
W 2 godzinie testu doustnego obciążenia glukozą poziom glukozy przekracza 200mg/dl
Normy według wytycznych WHO.

Dietetyk Aleksandra Szczygielska radzi - przeczytaj inne porady

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronieslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto